Co to jest aspartam i gdzie go można spotkać

Używanie słodzików zamiennie dla cukrów ma wiele zastosowań. Aspartam jest jednym z nich, jest on prawie 200 razy słodszy od cukru. Gdzie jest stosowany aspartam?

Aspartam jest związkiem chemicznym należącym do grupy estrów peptydowych. Znakowany jest kodem E951. Dodaje się go do żywności ze względy na bardzo duże walory słodzące. Zastępuje, a nawet rekompensuje brak cukru i tłuszczy. Już niewielka ilość słodzika gwarantuje słodki posmak. Co ważne, jest kaloryczność jest niemal równa zeru, co idealnie sprawdza się podczas diet. Słodziki ogólnie nie są szkodliwe. Walory smakowe i niska kaloryczność aspartamu sprawia, że jest stosowany w wielu produktach jako preparat słodzący zamiast cukru. Czy jest on bezpieczny dla zdrowie? Jakie działania niepożądane może powodować?

Gdzie występuje aspartam?

Przede wszystkim można go spotkać w napojach gazowanych, czy słodzonych wodach mineralnych – smakowych. Dzięki niemu napoje uzyskują słodycz, a zarazem nie zawierają niepotrzebnych cukrów. Niektóre jogurty naturalne również zawierają aspartam.

Produkty takie jak herbata mrożona czy rozpuszczalne kakao również są wzbogacone o aspartam.
Jest zamiennikiem cukrów prostych, dzięki temu dzieci nie spożywają ich nadmiernej ilości. W czasie rozwoju dziecka bardzo ważne jest, żeby nie doprowadzać do otyłości w młodym wieku. Bez obaw dzieci mogą sięgać po dropsy, gumy do żucia i drażetki bez obaw o dużą ilość cukru. W tych produktach również aspartam zastępuje cukier. Ważne jest, by na opakowaniu znajdował się symbol E951, który oznacza aspartam.

Osoby kochający desery czy galaretki nie muszą z nich rezygnować. Aspartam bardzo często dodawany jest w wymienionych produktach. Doskonale zastępuje cukry przez słodki smak. Dodatkowo jest on niskokaloryczny, co sprawia, że desery wciąż smakują doskonal, ale nie mają wpływu na przyrost wagi przez nadmiar cukrów.

Leki, suplementacja i napoje izotoniczne

Aspartam jest składnikiem wielu tabletek rozpuszczalnych i tabletek do ssania na ból gardła. Jest dostępny w suplementach i zastępuje cukry. Co ważne, poprawia smak nie lubianych lekarstw i uprzyjemnia ich spożywanie. Występuje również w formie granulatu w popularnych lekach na grypę czy przeziębienia.

Występuje także w napojach izotonicznych często używanych, przez osoby uprawiające sport. Słodzik eliminuje cukry proste z diety i „puste” kalorie. Ułatwia odchudzanie, a to bardzo ważne szczególnie w pierwszej fazie treningów – redukcji masy.

Aspartam – szkodliwość dla organizmu

Aspartam jest substancją chemiczną, składającą się z kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny. Te aminokwasy naturalnie występują w różnych produktach białkowych – np. w mięsie, w rybach, w nabiale lub warzywach. Spożywane w naturalnych produktach są bezpieczne dla zdrowia, ale wyizolowane i dodane do innych produktów, mogą być szkodliwe.

Po przeprowadzonych badaniach okazało się, że podczas aspartamu wydziela się toksyczny dla człowieka metanol. Jednak w rozsądnych ilościach spożycia aspartamu, nie wiąże się z niekorzystnym działaniem dla organizmu. Szkodliwy wpływa słodzika dotyczy małych dzieci, noworodków, kobiet w ciąży oraz osób w podeszłym wieku. Nie zaleca się też stosowania go przez osoby z chorobami przewlekłymi, cierpiące na Alzheimera, Parkinsona, demencję a także chorujące na stwardnienie rozsiane.

Przyswajalność aspartamu

Jest on jedynym słodzikiem przetwarzanym przez ludzkie organy. Przez procesy trawienne jest on rozbijany na dwa podstawowe aminokwasy naturalne. Mowa o kwasie asparaginowym i fenyloalaninie. Ten drugi aminokwas jest szkodliwy dla osób chorych na rzadką i dziedziczną chorobę – fenyloketonurie. Poza tym w wyniku procesów metabolicznych powstaje metanol, jest nieszkodliwy dla człowieka gdyż występuje w bardzo niskim stężeniu. Aspartam jest słodzikiem, który zastępuje cukier i doskonałą alternatywą dla restrykcyjnej diety oraz rezygnacji z deserów czy słodyczy. Można go spotkać w wielu produktach, a jego symbolu należy szukać na opakowaniu.