DIY mydełko do cery trądzikowej – liść laurowy, oliwa z oliwek i spirulina

Robienie mydeł to świetna zabawa i czysta przyjemność, która dodatkowo jest zbawienna dla naszych problemów z cerą. Domowe mydło, zawierające najbogatsze naturalne składniki, na pewno zostanie w Twojej kosmetyczce na dłużej.

Niezależnie od tego czy pasjonujesz się naturalną pielęgnacją, czy po prostu szukasz skutecznego sposobu na pozbycie się trądziku, ten przepis jest dla Ciebie. Jest kilka metod wytwarzania mydła, m.in. metoda „na zimno”; oznacza ona, że reakcja ługu sodowego i tłuszczy zachodzi w możliwie najniższej temperaturze (28 – 45 stopni Celsjusza) Metoda na zimo jest bardzo prosta, lecz nieco czasochłonna, ale to dzięki niej oleje i składniki w pełni zachowują swoje cenne właściwości i dobroczynne działanie na cerę.

Spirulina

To alga morska, która w suchej masie zawiera ok 70% białka. Jest źródłem wielu witamin, takich jak: A, B, C, D, E, K, oraz bogata w magnez, jod i beta-karoten. Często wykorzystywana jako środek w produkcji kosmetyków, ze względu na swoje liczne właściwości:
• Zmniejsza pory,
• Wygładza skórę,
• Nawilża,
• Reguluje pracę gruczołów łojowych,
Wyrównuje koloryt.

Liść laurowy

Jest suszonym liściem Laurus nobilis- wawrzynu szlachetnego, w Polsce uprawiana jedynie jako roślina pokojowa. Sproszkowany jest odpowiedzialny za antyseptyczne właściwości mydła:
• Oczyszcza pory,
• Działa kojąco i regenerująco,
• Ogranicza pojawianie się niedoskonałości,
• Działa ściągająco

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, inaczej olej oliwkowy, potocznie najczęściej jest określana po prostu oliwą. Powstaje z owoców drzewa oliwnego, czyli właśnie oliwek. Stosowana do produkcji kosmetyków ze względu na zawartość witamin A, E i K, oraz silne właściwości nawilżające i zmiękczające. Oprócz tego działa przeciwzmarszczkowo i Odbudowująco, jak również przywraca naturalną barierę lipidową skóry.

Do wykonania domowego mydełka potrzeba:
• 160g wody destylowanej
• 64g wodorotlenku sodu/soda kaustyczna (Łatwo dostępny w sklepach internetowych)
• 475g oliwy z oliwek
• 3 łyżeczki spiruliny
• 4 łyżeczki sproszkowanego liścia laurowego
• Opcjonalnie – pół łyżeczki soli morskiej

Przydadzą się niezbędne akcesoria:
• Naczynie ze stali nierdzewnej – do rozpuszczenia fazy olejowej i wymieszania obu
• Naczynie szklane lub ze stali nierdzewnej – do fazy wodno-ługowej (NIGDY nie używaj naczyń z miedzi, żelaza, aluminium lub teflonu)
• Wagę kuchenną i dwa termometry kuchenne
• Blender z końcówką ze stali nierdzewnej lub plastiku
• Gumowe rękawice i okulary ochronne
• Foremkę – wybierz swój ulubiony kształt! Może być gumowa albo wyłożona papierem do pieczenia (ułatwi wyciągniecie)

Przygotowanie fazy wodno-ługowej

  1. W osobnych naczyniach odmierz wodę oraz wodorotlenek sodowy. Pamiętaj o założeniu gumowych rękawiczek – wodorotlenek sodowy (soda kaustyczna) jest silnie żrący. Zapewnij odpowiednią wentylację pomieszczenia.
  2. Ostrożnie i powoli wsypuj sodę kaustyczną do naczynia zawierającego wodę (UWAGA: Sodę kaustyczną wsypuj do wody, NIGDY odwrotnie). Naczynie najlepiej umieść w zlewie lub umywalce z zimną wodą. Mieszaj wodę drewnianą łyżką. Rób to ostrożnie i powoli. Mieszaj do połączenia składników. Po wsypaniu całej zawartości, temperatura mikstury wzrośnie do około 70C.
  3. Kontroluj temperaturę używając termometru. Mikstura wodno-ługowa powinna ostygnąć 45C. Jeśli ostygnie za bardzo, podgrzej ją do temperatury 45C wkładając naczynie do gorącego naczynia z wodą (kąpieli wodnej).

 

Przygotuj fazę olejową

  1. Do przygotowanego wcześniej naczynia dodaj olej lub oleje i masła w ilości podanej w recepturze.
  2. Wstaw naczynie do kąpieli wodnej i podgrzewaj do 45C, mieszając tłuszcze, aż się roztopią.

Połączenie fazy wodno-ługowej z olejową

  1. Przy połączeniu fazy wodno-ługowej i olejowej ważne jest, aby obie fazy miały tę samą lub bardzo zbliżoną temperaturę, około 45C. Faza wodno-ługowa może być nieco zimniejsza. Jeżeli potrzeba poczekaj, aż składniki ostygną do wymaganej temperatury lub podgrzej je korzystając z łaźni wodnej.
  2. Mieszając łyżką, powoli wlewaj fazę wodno-ługową do fazy oleistej, NIGDY ODWROTNIE.
  3. Po połączeniu obu faz użyj blendera. Mieszaj miksturę pulsując po 2 minuty. Po około 5-10 minutach mikstura zrobi się jaśniejsza i zgęstnieje. Oznacza to, że rozpoczął się proces zmydlania.
  4. Kiedy konsystencja nabierze gęstości budyniu oznacza to, że mikstura jest gotowa – polewana z góry mikstura powinna zostawiać ślad na powierzchni. Na tym etapie możesz dodać dodatkowe składniki (spirulinę, liść laurowy, sól).
  5. Przelej „budyń” do przygotowanej formy. Formę przykryj i umieść w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika. Pozostaw przykrytą ręcznikiem na 24 godziny.
  6. Po 24 godzinach odwiń formę. Jeżeli powierzchnia wciąż jest miękka pozostaw formę odkrytą na kolejne 24 godziny.
  7. Pora wyjąć mydło z formy. Jeżeli musisz je pokroić, użyj do tego rękawiczek, ponieważ może być nadal lekko żrące. Teraz musi poleżakować: najlepiej na kartonie i przykryte papierem, aby się nie zakurzyło. W czasie leżakowania zmienia swoje pH, staje się twardsze i łagodniejsze dla skóry.

I to tyle! Twoje własnoręcznie zrobione mydełko jest gotowe. Przepis zajmuje sporo miejsca, ale wykonanie nie jest takie trudne, a Ty masz pewność, że jest w nim dokładnie to, czego Twoja skóra potrzebuje.