Jak myć owoce i warzywa, by usunąć pestycydy i szkodliwe bakterie?

Świeże owoce i warzywa to zdrowy sposób na włączenie do diety witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Przed spożyciem świeżych owoców i warzyw od dawna zaleca się dokładne wypłukanie ich wodą w celu usunięcia wszelkich niechcianych pozostałości z powierzchni. Jednak biorąc pod uwagę pandemię COVID-19, krążyło wiele nagłówków, które zachęcają do bardziej ściernych sposobów mycia świeżych produktów przed ich spożyciem, co sprawia, że ​​niektórzy zastanawiają się, czy woda wystarczy.
W tym artykule omówiono najlepsze praktyki mycia różnych świeżych owoców i warzyw przed ich spożyciem, a także metody, które nie są zalecane.

Dlaczego warto myć świeże produkty?

Globalna pandemia czy nie, właściwe mycie świeżych owoców i warzyw jest dobrym nawykiem w celu zminimalizowania spożycia potencjalnie szkodliwych pozostałości i zarazków. Świeże produkty są sprzedawane przez wiele osób, zanim zostaną zakupione w sklepie spożywczym lub na targu. Najlepiej założyć, że nie każda ręka, która dotknęła świeżych produktów, była czysta. Ponieważ wszyscy ludzie nieustannie krzątają się w tych środowiskach, można również bezpiecznie założyć, że większość kupowanych przez Ciebie świeżych produktów została “kaszlana”,”kichana” i “oddychana”.
Odpowiednie mycie świeżych owoców i warzyw przed ich spożyciem może znacznie zmniejszyć pozostałości, które mogą pozostać na nich podczas podróży przez te wszystkie etapy aż do kuchni Twojej kuchni.
Wniosek? Mycie świeżych owoców i warzyw to sprawdzony sposób na usunięcie zarazków i niepożądanych pozostałości z ich powierzchni przed ich spożyciem.

Najlepsze metody na czyszczenie produktów

Chociaż płukanie świeżych produktów wodą od dawna jest tradycyjną metodą przygotowywania owoców i warzyw przed spożyciem, w obecnej pandemii wiele osób zastanawia się, czy to wystarczy, aby je naprawdę wyczyścić.
Niektórzy opowiadają się za użyciem mydła, octu, soku z cytryny, a nawet komercyjnych środków czyszczących, takich jak wybielacz, jako dodatkowego środka.
Jednak eksperci ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności zdecydowanie nalegają, aby konsumenci nie przyjmowali tej rady i trzymali się czystej wody jako głównego źródła do pozbywania się pestycydów i zarazków czy bakterii.
Używanie takich substancji może bowiem stanowić dalsze zagrożenie dla zdrowia i nie ma potrzeby usuwania pozostałości z produktów innymi środkami które też mogą nam zaszkodzić jeśli zjemy je wraz z danym warzywem czy owocem… Spożycie komercyjnych środków czyszczących, takich jak wybielacz, może być śmiertelne i nigdy nie powinno być używane do czyszczenia żywności.
Co więcej, substancje takie jak sok z cytryny, ocet i płyny do mycia produktów nie okazały się bardziej skuteczne w czyszczeniu produktów niż zwykła woda – i mogą nawet pozostawiać dodatkowe osady na żywności.

Podczas gdy niektóre badania sugerują, że stosowanie neutralnej elektrolizowanej wody lub kąpieli z sodą oczyszczoną może być jeszcze skuteczniejsze w usuwaniu niektórych substancji, nadal panuje zgoda, że ​​w większości przypadków wystarczająca jest zimna woda z kranu.
Tak więc nic wyszukanego i nowego. Najlepszym sposobem na umycie świeżych produktów przed ich spożyciem jest zimna woda. Używanie innych substancji jest w dużej mierze niepotrzebne. Poza tym często nie są tak skuteczne jak woda i delikatne tarcie. Komercyjne środki czyszczące nigdy nie powinny być używane do czyszczenia żywności.

Jak poprawnie myć owoce i warzywa wodą?

Pozostaje więc pytanie jak myć by umyć. Pamiętaj, że świeżych produktów nie należy myć, dopóki nie będziesz gotowy do spożycia. Mycie owoców i warzyw przed ich przechowywaniem może stworzyć środowisko sprzyjające rozwojowi bakterii.
Zanim zaczniesz myć świeże produkty, dobrze umyj ręce wodą z mydłem. Upewnij się, że wszelkie przybory, zlewy i powierzchnie, których używasz do przygotowania produktów, zostały również dokładnie wyczyszczone w pierwszej kolejności.
Rozpocznij od odcięcia wszelkich posiniaczonych lub widocznie zepsutych obszarów świeżych produktów. Jeśli masz do czynienia z obranym owocem lub warzywem, takim jak pomarańcza, umyj je przed obieraniem, aby zapobiec przedostaniu się bakterii powierzchniowych do miąższu.

Ogólne metody mycia produktów są następujące:

  • Mocne produkty. Owoce o twardszej skórce, takie jak jabłka, cytryny i gruszki, a także warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew i rzepa, mogą skorzystać na szczotkowaniu czystym, miękkim włosiem, aby lepiej usunąć pozostałości z porów.
  • Zielone warzywa liściaste. Szpinak, sałata, boćwina, pory i warzywa krzyżowe, takie jak brukselka i kapusta chińska, należy usunąć zabrudzenia z zewnętrznej warstwy, a następnie zanurzyć je w misce z zimną wodą, opłukać, osuszyć i spłukać świeżą wodą.
  • Produkt delikatny. Jagody, grzyby i inne rodzaje produktów, które są bardziej podatne na rozpadanie się, można czyścić stałym strumieniem wody i delikatnie trzeć palcami w celu usunięcia piasku.

Po dokładnym wypłukaniu produktów wysusz je czystym ręcznikiem papierowym lub ściereczkowym. Bardziej delikatne produkty można rozłożyć na ręczniku i delikatnie poklepać lub zawinąć, aby je wysuszyć, nie uszkadzając ich.
Przed spożyciem owoców i warzyw wykonaj proste czynności opisane powyżej, aby zminimalizować ilość zarazków i substancji, które mogą się na nich znajdować. A później już tylko rozkoszuj się smakiem.