Jak zacząć zbierać zioła? Cenne wskazówki, dzięki którym, zbieranie i przechowywanie ziół, będzie łatwiejsze.

Od wielu lat, zioła są obowiązkowym dodatkiem, który znajduje się w każdym domu. Liczne właściwości lecznicze sprawiają, że dzięki zastosowaniu ziół, nie tylko można poprawić smak dań, zaparzyć smaczną herbatkę, ale również zwalczyć chorobę. Zioła, można zakupić na straganie, w sklepie zielarskie, w marketach, w postaci licznych mieszanek, lub zebrać je samodzielnie, na przykład podczas spaceru. Jak to zrobić? Kiedy, i w jaki sposób zbierać zioła?

Kiedy zbierać zioła?

Zioła, to nie tylko kwiaty, ale również liście czy korzenie. W zależności od części rośliny, termin zbioru różni się. Kiedy zatem zrobić to prawidłowo, aby roślina nie straciła swoich cennych właściwości?

Rośliny, które zbieramy na liście i łodygi, najlepiej zbierać wczesnym latem, przed zakwitnięciem rośliny. ich smak jest intensywny, a liście zawierają dużą ilość soku, bogatego w minerały i witaminy. Jeśli nie uda się zebrać ich przed kwitnieniem, nic nie szkodzi, by zrobić to po opadnięciu kwiatostanów. Należy jednak pamiętać, że zebrane liście, nie będą tak bardzo aromatyczne.

W przypadku korzeni, które u wielu rośliną są jadalne, a co za tym idzie, posiadają właściwości zdrowotne, Aby móc cieszyć się naturalnymi lekarstwami, warto wykopać roślinę, by pozyskać korzenie. Kiedy najlepiej to zrobić? W przypadku korzeni, zbiór powinien odbyć się późnym latem, lub wczesną jesienią, kiedy system korzeniowy rośliny, jest dobrze rozwinięty.

Jak przechowywać zebrane zioła, by nie straciły właściwości? Czy istnieje skuteczna metoda, na zachowanie zapachu i smaku ziół?

Sam zbiór, nie zapewni dostępu do smacznych i zdrowych ziół, niemal przez cały rok, dlatego warto zapoznać się z cennymi wskazówkami, jak przechowywać zioła, by cieszyć się nimi nawet zimową porą. Najskuteczniejszą metodą zachowania ziół na dłużej, jest suszenie.

Istnieją trzy, sprawdzone sposoby na suszenie ziół. Tymi metodami, można suszyć zarówno łodygi, liście, kwiaty czy korzenie. Najprostszym sposobem jest powieszenie zebranych ziół w przewiewnym, nasłonecznionym miejscu, by roślina stopniowo schła, zachowując przy tym cenne właściwości. Proces ten trwa dłużej. W zależności od ilości soku, który zgromadzony jest w roślinie, suszenie może potrwać od kilku, do kilkunastu dni.

Drugim sposobem, na suszenie ziół, jest skorzystanie z suszarki elektrycznej, przeznaczonej do suszenia między innymi owoców czy warzyw. Wystarczy umieścić na specjalnych sitach zioła, i włączyć urządzenie. Podczas suszenia, bardzo ważne jest, częste zmienianie sit. Dzięki temu, zgromadzone w suszarce zioła, będą suszyć się równomiernie. W zależności od marki oraz modelu, proces suszenia różni się, dlatego warto zapoznać się z instrukcją, przed rozpoczęciem suszenia.

Trzecią, ostatnią już metodą suszenia ziół, jest piekarnik. Choć metoda ta jest nieco trudniejsza, również cieszy się dużym uznaniem. Aby wysuszyć zioła w piekarniku, należy umieścić zebrane zioła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i suszyć w temperaturze około 30 stopni, do momentu całkowitego wysuszenia ziół. Podczas suszenia ziół w piekarniku, należy pamiętać o uchyleniu drzwiczek, by para mogła spokojnie wydostać się na zewnątrz.

Porządnie wysuszone zioła, najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może być to szklany słoik. Równie dobrze, sprawdzi się papierowa torebka. Zioła przechowywać w suchym, zacienionym miejscu, by nie straciły cennych właściwości.

O czym pamiętać podczas zbioru ziół? Cenne wskazówki, które uchronią zioła, przed utrata cennych witamin i minerałów.

Choć wiele osób twierdzi, że zioła można zbierać w dowolnym momencie, my wiemy, że jest to nie prawda. Podczas zbioru roślin, musza być one suche, i nie narażone na bezpośrednie słońce, by roślina po zebraniu, nie straciła właściwości. Odpowiednim momentem na zbiór ziół, jest przedpołudnie. Rosa, która ewentualnie pokrywała roślinę, zdąży już wyschnąć, a delikatne listki, nie będą narażone na uszkodzenie. Przed suszeniem, należy unikać również mycia liści, które po pierwsze, ciężej będzie wysuszyć, a po drugie, stracą swój aromat. Najlepiej zatem umyć je, i odczekać do wyschnięcia, nim rozpoczniemy proces suszenia.

Dzięki tym trzem, prostym metodom suszenia ziół, z łatwością wysuszyć zebrane przez siebie zioła, zachowując ich smak, nawet zimową porą. Po ususzeniu, przechowuj je w odpowiednich warunkach, by nie straciły swoich właściwości, oraz pięknego zapachu, który urozmaici herbatki, napary, nalewki, czy po prostu, stanie się domowymi lekarstwami, na wiele schorzeń.