Jak zrobić mydło ze spiruliną

Mydło to jeden z najstarszych kosmetyków używanych do codziennej higieny. Znane od czasów starożytności, używane także jako środek piorący. Można znaleźć je w praktycznie każdym sklepie, dostępne są jako kostka lub w wersji płynnej, o różnym zapachu, jednak działanie zawsze ma to samo – rozpuszczanie brudu i usunięcie go ze skóry lub z materiału. Czy zawsze trzeba iść na zakupy, by je zdobyć? Niekoniecznie, można bowiem przygotować mydło w domu, w czym pomoże spirulina, nadając mu ciekawy kolor.

Historycznie prawie niezmienne

Pierwsze wzmianki o mydle pochodzą z roku około 2800 przed naszą erą, gdzie to wykorzystywane były na terenie Babilonu. Czym w ogóle są mydła? To sole metali i wyższych kwasów tłuszczowych, związki powierzchniowo czynne, które posiadają właściwości amfifilowe.

Dzięki nim mydło przy zetknięciu z brudem, który nie rozpuścił się w wodzie, wnika w jego strukturę i rozpuszcza, dzięki temu brud znika zarówno z powierzchni skóry, jak z różnego rodzaju materiałów.

Spirulina zdziała cuda

Pod tą dość obco brzmiącą nazwą kryje się jednokomórkowa, niebiesko-zielona alga występująca w silnie zasadowych stawach słodkowodnych i jeziorach. Często stosuje się ją jako suplement diety, ponieważ jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych ze względu na występujące w niej składniki. Ma charakterystyczny, mocny smak. Nie stanowi osobnego produktu spożywczego, jest za to dodawana na przykład do koktajli owocowych i warzywnych, batonów energetycznych.

Spirulina zawiera bardzo najwięcej białka ze wszystkich możliwych produktów spożywczych – nawet do czterech razy więcej niż w mięsie o tej samej wadze – dlatego jej spożywanie jest zalecane dla wegan i wegetarian. Poza tym znaleźć w niej można aminokwasy egzogenne, czyli nieprodukowane przez organizm, witaminę B1 w ilościach większych niż w owocach i warzywach, witaminę B2 i B12, kwas gamma-linolenowy (GLA; sprzyja obniżeniu ciśnienia i cholesterolu, zapobiega chorobom serca).

Spirulina hodowana jest także do wykorzystywania jej w produkcji kosmetyków – stanowi barwnik naturalnego pochodzenia. Ta jej właściwość będzie właśnie ukazana w mydle, które można z niej wyczarować we własnym domu.

Zrób je sam!

Aby przygotować mydło ze spiruliną w domowych warunkach, potrzebnych będzie kilka rzeczy. Nie trzeba się martwić, że są one trudno dostępnymi – na dobrą sprawę można kupić je przez internet na stronach zajmujących się produkcją mydła, ale też część w zwykłych sklepach spożywczych oraz zielarsko-medycznych. Spirulinę dostać można w sklepach ze zdrową żywnością czy tych specjalizujących się w suplementach diety.
Podana ilość składników to jedynie punkt wyjścia dla spróbowania z pierwszą kostką mydła – w przyszłości można dać się porwać wyobraźni i zwiększyć ją według uznania. Zaprezentowaną ilość spiruliny można zwiększyć – jeśli mydło ma być ciemniejsze – lub zmniejszyć dla jaśniejszego koloru.

Mydło wykonać można dwiema metodami: na zimno i na ciepło. Wersja na zimno jest bardziej czasochłonna.
Poniżej zaprezentowano wersję na gorąco z użyciem oliwy z oliwek. Nie jest to składnik dobry do zmydlenia, ale ze względu na dostępność i cenę oliwy zdaje się być lepszym rozwiązaniem.

Co potrzebne?

To, czego nie można pominąć pod żadnym pozorem, to odpowiednia odzież. Należy zaopatrzyć się w gumowe rękawice, fartuch lub starą odzież z długimi rękawami, okulary ochronne. Należy mydo tworzyć w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Z przyborów potrzebna będzie dokładna waga kuchenna, szklany słoik lub dzbanek do rozpuszczenia składników.

Ponadto:

  • 300 gr oliwy z oliwek
  • 38,6 gr wodorotlenku sodu (do kupienia w internecie; można też wykonać samodzielnie)
  • 114 gr wody
  • ½ łyżeczki soli kuchennej
  • spirulina

Na jedną szklankę oliwy przypadają 2 łyżki spiruliny w proszku. Jeśli mydło ma być ciemniejsze, ilość spiruliny należy zwiększyć.

Wykonanie

Na początek rozpuścić wodorotlenek sodu w wodzie – pozwoli to stworzyć ług. Wodorotlenek dodać do słoika z ciepłą wodą umieszczonego w większym naczyniu z ostudzoną wodą, co pozwoli na lepsze rozpuszczenie. Do roztworu dodać sól kuchenną – dzięki temu mydło będzie twarde. Gdy wodorotlenek się rozpuści, jego mieszaninę wlać do oliwy z oliwek. Ze względu na to, że takie połączenie ręczne roztworu z tłuszczem jest długie – nawet do trzech godzin – warto użyć do tego blendera ręcznego dla skrócenia procesu, wówczas jest to około dziesięciu minut. Mieszać do czasu zmiany konsystencji – powinna ona przypominać rzadki budyń. Dodać spirulinę, wymieszać ponownie do połączenia składników. Naczynie z mydłem umieścić w garnku z wodą – kąpiel wodna – przykryć je pokrywką, by nie stygło od góry, i umieścić garnek na palniku. Gotować na małym ogniu przez około trzy godziny. Dolewać wody w przypadku jej wyparowania, pilnować.
Po tym czasie mydło umieścić w foremkach silikonowych, schłodzić je w lodówce. Mydło jest gotowe do użycia.

Można także pokusić się o wykonanie takiego mydła, bazując na zakupionej kostce szarego mydła lub innego naturalnego. Wówczas taką kostkę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać spirulinę, odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Tak sporządzoną masę wylać do plastikowej formy i włożyć do lodówki do zastygnięcia.