Krem dla mamy – kręcimy krem przeciwzmarszczkowy

Własnoręcznie zrobione prezenty zawsze sprawiają najwięcej radości. I mimo że czasami wydaje się, że nie wszystko możemy zrobić samemu, to doskonały, naturalny krem przeciwzmarszczkowy możesz przygotować we własnej kuchni.

Produkcja domowego kremu jest prostsza niż mogłoby się wydawać, a przy tym ma wiele korzyści. Największą z nich jest pełna kontrola nad jego składem: wybierasz tylko te produkty, których twoja skóra naprawdę potrzebuje, bez zbędnych chemicznych dodatków. Taki własnoręcznie przygotowany kosmetyk jest bardziej efektywny, a często także tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki.

Przed przygotowaniem kosmetyku należy poznać kilka zasad.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że bakterie do wzrostu i rozwoju potrzebują wody. Pamiętaj, że kosmetyki na bazie wody będą mniej trwałe i nie będą się nadawały do użycia przez więcej, niż kilka dni (nawet trzymane w lodówce).
Zepsuty kosmetyk należy od razu wyrzucić. Nie poprawi już stanu skóry, może go tylko pogorszyć. Zepsuty produkt można łatwo poznać po zmianie wyglądu, konsystencji czy zapachu.
Podczas produkcji kosmetyku konieczne jest zachowanie higieny: używanie czystych, sterylnych opakowań oraz narzędzi.
Do rozpuszczenia masła lub wosku nie trzeba stosować kąpieli wodnej, ale trzeba pamiętać o zachowaniu minimalnej temperatury i jak najkrótszego podgrzewania.
Składniki o podobnej fazie (faza oleista i faza wodna) można ze sobą dowolnie łączyć.
Eksperymenty są wskazane, żeby odkryć najlepsze połączenia czy metody. Jeżeli coś pójdzie nie tak, zawsze można dodać większą ilość wybranego składnika, aby zmienić konsystencję czy zastosowanie (zamiast kremu do twarzy zrobić balsam do ciała).

Wystarczy dobry przepis.

Baza kremowa – Do kupienia w sklepach internetowych, to gotowa doskonała baza do stworzenia kremu. Ma silne właściwości okluzyjne i nie zatyka porów.

Ekstrakt z zielonej herbaty – Obfituje w związki bioaktywne, odpowiedzialne za jego silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zwalcza wolne rodniki, które są przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry. pobudza syntezę kolagenu i elastyny, poprawia jędrność i elastyczność skóry. Redukuje zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia oraz poprawia koloryt skóry.

Olej z wiesiołka – Jest bogaty w kwas linolowy i gamma-linolenowy (GLA). Eliminuje wczesne pojawienie się zmarszczek, poprawia jędrność skóry, nadaje jej blasku i łagodzi podrażnienia.

Masło tucuma – Zawiera kwasy tłuszczowe, m. in. kwas laurynowy i mirystynowy, które posiadają właściwości zmiękczające, nawilżające, regenerujące oraz odbudowują barierę lipidową skóry. Zawiera witaminy A i E.

Olejek mirrowy – Pozyskiwany metodą destylacji czerwono-brązowej żywicy z pnia drzewa.
Ceniony szczególnie za swe działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, gojące, przeciwzapalne i regeneracyjne. Polecany dla skóry dojrzałej.

Takie składniki są idealnie dobrane dla kremu przeznaczonego do pielęgnacji cery dojrzałej oraz suchej.

Składniki na 30 ml kosmetyku:

• 25,44g (84,8%) – Baza kremowa;
• 2,4g (8%) – Olej z wiesiołka;
• 1,5g (5%) – Masło tucuma;
• 0,6g (2%) – Ekstrakt z zielonej herbaty;
• 0,06g (0,2%) – Olejek mirrowy.

Przydadzą się:

• Waga kuchenna;
• Łyżka miarowa;
• Bagietka z łopatką;
• Zlewka skalowana 50ml;
• Papierki pH;
• Słoiczek, w którym będziesz przechowywać krem;
• Etykieta na gotowy kosmetyk.

Zaczynamy.

  1. W zlewce odważ bazę kremową. W drugiej zlewce odważ masło tucuma.
  2. Zlewkę z masłem tucuma umieść w kąpieli wodnej i podgrzewaj do rozpuszczenia masła. Następnie rozpuszczone masło tucuma dodaj do zlewki z bazą kremową. Wymieszaj
  3. Dodaj kolejno olej z wiesiołka, olejek mirrowy i ekstrakt z zielonej herbaty. Mieszaj każdorazowo po dodaniu każdego składnika.
  4. Krem przełóż do opakowania. Opisz etykietę i naklej na słoiczek.

Przechowywanie.

Krem musi być przechowywany w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności. Krem ze słoika należy nabierać zdezynfekowaną szpatułką, aby uniknąć ryzyka dostania się bakterii.