Krwawnik pospolity – kosmetyk dla problematycznej cery

To ciekawa roślina lecznicza, znana od tysięcy lat. Używana w starożytności i medycynie ludowej jako remedium o szerokim zastosowaniu. Krwawnik pospolity to powszechnie występująca bylina, ale przede wszystkim roślina kosmetyczna. Niesie ratunek niejednej problematycznej cerze, zwłaszcza tej trądzikowej i tłustej. Stosowany jest jako składnik leków farmakologicznych, ale też wielu kosmetyków.

Skład, który leczy.

Zawiera witaminy A, C i K, a także cholinę, olejki eteryczne (cyneol, azulen) oraz żelazo, cynk, siarkę i magnez. Jest bogaty w kwasy (octowy, salicylowy, mrówkowy, izowalerianowy). Seskwiterpeny sprawiają, że działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Flawonoidy zawarte w krwawniku, zwalczają groźne dla skóry wolne rodniki. Przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się komórek. Roślina ponadto łagodzi podrażnienia, oczyszcza i blokuje namnażanie się bakterii, co jest kluczowe w przypadku leczenia trądziku. Występujące w roślinie liczne związki azulenowe działają kojąco. Krwawnik pospolity od zawsze znany był ze swoich cudownych właściwości przyspieszających gojenie ran. Oczyszcza je w sposób naturalny i zapobiega zakażeniom. Zapobiega powstawaniu blizn.

Krwawnik w leczeniu cery trądzikowej.

Zioła to nie tylko alternatywa w leczeniu trądziku. To pierwsza rzecz, po którą sięgają dotknięci tym schorzeniem pacjenci, ze względu na ich małą szkodliwość, powszechną dostępność oraz niski koszt pozyskania. Te najskuteczniejsze muszą być przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i łagodzące.

Krwawnik pospolity wykazuje wszystkie te cechy. Sprawdza się on w leczeniu zwłaszcza trądziku młodzieńczego, zwanego też bakteryjnym, ponieważ hamuje namnażanie się bakterii skórnych, co powoduje zmniejszenie i zapobieganie powstawaniu stanów zapalnych. Roślina wykazuje także działanie obkurczające pory. Oczyszcza je i otwiera. Utrzymuje równowagę zasadowo-kwasową skóry. Cynk zawarty w roślinie przyspiesza „wysuszanie” ognisk zapalnych i w ten sposób leczy miejsca dotknięte trądzikowymi „wykwitami”. Żywice wykazują duże właściwości ściągające.

Krwawnik, a cera tłusta.

Ziele doskonale reguluje wydzielanie tłuszczy, czyli powstrzymuje przed nadmiernym wydzielaniem sebum, co w przypadku cery tłustej jest bardzo ważne. Azuleny zawarte w olejkach z krwawnika doskonale pielęgnują skórę tłustą. Mają działanie regenerujące. Flawonoidy zatrzymują w organizmie witaminę C, która wpływa nie tylko pozytywnie na kondycję skóry, eliminując wolne rodniki, ale też na cały układ odpornościowy. Ponadto mają działanie antyseptyczne i pozwalają szybciej usuwać toksyny. Podobnie jest z występującymi w tej roślinie żywicami , które także mają właściwości antyseptyczne i ściągające.

Na ratunek skórze wrażliwej.

Olejek z krwawnika pomaga także skórom wrażliwym, a nawet przesuszonym. Dzięki witaminie A głęboko nawilża on naskórek i szybko regeneruje komórki. Zapobiega ich rogowaceniu. Jego kojące działanie wycisza zaczerwienienia i rozjaśnia lekkie przebarwienia skóry. Znany z właściwości przeciwzapalnych i antyseptycznych krwawnik doskonale działa na funkcjonowanie błon komórkowych. Zwiększa przepływ tlenu i dostarcza skórze protein, które są niezbędne w procesie odnowy komórkowej.

S.O.S. dla cery naczynkowej.

Liczne badania wykazały, że olejek z krwawnika doskonale nadaje się do cer naczynkowych. Redukuje w znacznym stopniu „pajączki”. Ekstrakt z krwawnika zapobiega uszkadzaniu naczyń krwionośnych. Wzmacnia je, uszczelnia i uelastycznia. Wspomaga procesy odpowiedzialne za samoregulację i samoregenerację skóry.

Krwawnik na młody wygląd.

Spory zasób witaminy C w krwawniku przedłuża młodość skóry. W badaniach nad tą rośliną wykazano, że stymuluje ona proces odnowy naskórka. Zmniejszają się pory. Zaobserwowano redukcję drobnych linii oraz zmarszczek. Skóra po stosowaniu pochodnych krwawnika odznaczała się większą jędrnością i była zdecydowanie bardziej wygładzona. Witamina A sprzyja odpowiedniemu magazynowaniu retinolu, który odpowiada za młody wygląd cery. Natomiast beta-karoten, będący produktem wyjściowym do syntezy tej witaminy, ma zdolność wiązania wolnych rodników. Zawartość w ekstrakcie naturalnych kwasów, askorbinowego i glikolowego, sprawia, że ziele doskonale nadaje się jako dodatek do peelingu – usuwa martwe komórki, czyści pory, odświeża i rozjaśnia skórę.

Krwawnik pospolity to doskonały kosmetyk. Swoje zastosowanie znajduje nie tylko w kremach i serum, ale także olejkach, ekstraktach, tonikach i hydrolatach. Stosuje się go w preparatach oczyszczających i złuszczających naskórek. Ponadto to doskonały składnik do przygotowania kąpieli relaksacyjnych. Może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie, w postaci herbatek i naparów.