Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) – przepis, właściwości

Jarzębiak – na zdrowie!

Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa tych małych pomarańczowo – czerwonych kuleczek, którymi tak ochoczo się bawiliśmy. Nie raz wspinaliśmy się tak bardzo wysoko na drzewa, czy próbowaliśmy je strącać kijem, aby później zrobić z nich naboje do procy, udawać że to składnik magicznej zupy błotnej, czy zabrać je do szkoły i nawlekać na igłę i nitkę, tworząc piękne korale. Niewielu z nas wtedy wiedziało, że jarzębina to nie tylko sposób na świetną zabawę, ale posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Nasze babcie to wiedziały i od dawna z pokolenia na pokolenie przekazywano sobie przepisy na musy, dżemy, marmolady czy nalewki z jarzębiny.

Naukowo zostało dowiedzione, że owoce jarzębiny być wykorzystywane w medycynie ludowej już w starożytności i faktycznie wspomagają dzisiejszą medycynę. Mało kto teraz samemu przygotowuje nalewki czy marmolady, raczej to zadanie tylko dla prawdziwych pasjonatów i hobbystów domowej spiżarni. Owoce jarzębiny to prawdziwa bomba witaminowa, ale… jest jedno ale – nie w postaci surowej. Surowe owoce bowiem, zawierają trujący kwas parasorbowy oraz posiadają cierpki, gorzki smak. Jeśli poddamy ją odpowiedniemu działaniu temperatury, uzyskamy smaczny i pozbawiony szkodliwych substancji owoc, który dostarczy do naszego organizmu dużą dawkę witamin, m.in. A, C, E, K i B3. Nalewka z jarzębiny, powszechnie nazywana jarzębiakiem, jest stosowana głównie przy przeziębieniach i niestrawności, chorobach pęcherzyka żółciowego, infekcjach dróg moczowych. Pomagają również osobom borykającym się z chorobami układu krążenia, wzroku oraz chorobami neurodegeneracyjnymi. Niektóre z ludowych zapisów mówią także, że nalewka z jarzębiny korzystnie wpływa na problemy kobiece takie jak bóle menstruacyjny, nieregularne cykle miesiączkowe oraz niepłodność. Tak więc jak widać, to bardzo cieką roślina, która ma wiele do zaoferowania człowiekowi.

Przygotowanie nalewki jest dość łatwe, choć bardzo czasochłonne, należy więc uzbroić się w cierpliwość. Efekt końcowy jest tego warty i z pewnością zaskoczy nie jedną osobę.

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 300 g białego cukru
  • 400 ml wody
  • 600 ml spirytusu 96%
  • 3 laski cynamonu

Przygotowanie:

  1. Owoce jarzębiny zbieramy, kiedy będą miały mocny czerwono – pomarańczowy kolor. Najlepiej zbierać je już po pierwszych przymrozkach, kiedy jeszcze trzymają się na gałęziach.
    Dokładnie je rozdzielamy, pozbawiamy gałązek. Wkładamy do pojemnika nadającego się do mrożenia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3 dni.
  2. Po wyjęciu jarzębiny z zamrażarki, pozostawiamy ją do rozmrożenia. Następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy na durszlak i polewamy wrzątkiem.
  3. Duży słój o pojemności minimum 3 litrów dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Wkładamy do niego jarzębinę.
  4. Wodę i spirytus mieszamy razem w dzbanku, zalewamy jarzębinę, zakręcamy słój i pozostawiamy w miejscu nie narażonym na bezpośrednie światło słoneczne, w temperaturze pokojowej na ok. 6 tygodni.
  5. Po upłynięciu tego czasu, zlewamy płyn do innego słoika (również wyparzonego wrzątkiem). Na jarzębinę kładziemy laski cynamonu i równomiernie zasypujemy cukrem. Zakręcamy słoik stawiamy w to samo miejsce i pozostawiamy na tydzień.
  6. Po tym czasie, kiedy cukier się rozpuści, odciskamy owoce jarzębiny. Pozostały syrop przelewamy do zlanego wcześniej płynu. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy aby się wyklarowało.
  7. Po wyklarowaniu przelewamy całą zawartość słoika przez sitko o drobnych oczkach, najlepiej wyłożone jeszcze gazą, do momentu, aż skończy się płyn a zostanie osad. Tą czynność należy wykonać dwa razy.
  8. Nalewkę przelewamy do szklanych butelek, uprzednio wyparzonych wrzątkiem i zatykamy korkiem. Zanosimy w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy i pozostawiamy na minimum 6 miesięcy. Im dłużej, tym lepiej.

Nalewka nabiera pięknego koloru i aromatu wraz z upływającym czasem. Jej zawartość alkoholu to ok. 40-45 %. Można dodać kieliszek do herbaty delektować się jej smakiem w zimowy wieczór przy kominku, wypić na rozgrzanie podczas przeziębienia czy na poprawę pracy organizmu. Będzie doskonałym prezentem, kiedy idziesz w gości, nie tylko podarujesz coś od siebie, ale będzie to coś wyjątkowego i zdrowego, przygotowanego od początku do końca Twoimi rękoma. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz ten składnik pominąć lub zastąpić czymś innym. Dobrze sprawdzają się tutaj suszone owoce np. morele lub ananas. Jeśli lubisz miodowy posmak możesz dodać 2 łyżki miodu (wtedy kiedy dodajesz cukier).