Naturalne domowe syropy na przeziębienia: sosnowy i mniszkowo-stokrotkowy.

Naturalne domowe syropy na przeziębienia: sosnowy i mniszkowo-stokrotkowy

Ludzie są coraz bardziej skłonni do stosowania naturalnych, domowych sposobów na utrzymanie zdrowia. Gotowe witaminy i suplementy diety dostępne w aptekach są pełne składników niewiadomego pochodzenia, bardzo często składy wypisane na etykietach takich produktów są okrojone, bez wykazywania innych substancji pochodnych, które zostały użyte do produkcji produktu.

Syrop sosnowy

Syrop przygotowany z młodych pędów sosny jest doskonałym środkiem na rozmaite przeziębienia i dolegliwości układu oddechowego. Mocno wykrztuśny, często nazywany naturalnym antybiotykiem, ze względu na silne działanie odkażające i bakteriobójcze. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, soli mineralnych, węglowodanów i flawonoidów. Wszystkie te składniki wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka, poprawiają samopoczucie, a także odporność. Dodają energii, działają kojąco i przeciwzapalnie.

Młode pędy sosny na idealny syrop

Do lasu celem zbiorów surowca na syrop udajemy się na przełomie kwietnia i maja, wówczas pędy zawierają najwięcej drogocennych, niosących zdrowie składników. Zbieramy wyłącznie miękkie pędy o długości około dziesięciu centymetrów i o jasnozielonym kolorze. Najlepiej wybierać pędy pokryte brązową lepką wydzieliną, gdyż zwiastuje ona bardzo soczyste wnętrze, a na tym nam właśnie najbardziej zależy. Zbiorów należy obowiązkowo dokonywać przy pomocy rękawic i ubrani w stare ubrania, gdyż plamy z żywicy sosny są niemal niemożliwe do usunięcia. Nie wycinamy wszystkich pędów z drzewa, bo zahamujemy jej wzrost. Najlepiej pobierać około trzy pędy z jednej sosny, odcinając je u podstawy sekatorem, lub ostrym nożem. W czerwcu natomiast warto zbierać młode szyszki sosny i również przygotować z nich syrop, zbieranie nie szkodzi w żaden sposób drzewu.

Przepis na syrop sosnowy

Przygotuj kilka litrowych, umytych i wyparzonych we wrzątku słoików.
Młode pędy sosny delikatnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na centymetrowe kawałki. Do każdego słoika wsypuj porcjami pokrojone pędy i zasypuj cukrem aż do zapełnienia słoika. Jeżeli używasz szyszek, należy je porządnie wypłukać i pokroić w plasterki, a następnie wykonać takie same kroki jak w przypadku młodych pędów. Na koniec do każdego słoika wlej około pół szklanki filtrowanej wody. Słoiki porządnie zakręć i postaw w słonecznym miejscu na około trzy tygodnie, jeżeli pogoda nie sprzyja, najprawdopodobniej konieczne będzie przetrzymanie mikstury nieco dłużej. Gotowy syrop powinien być gęsto i powinno być go całkiem sporo, warto rozlać go wówczas do małych buteleczek z korkiem. Przygotowany syrop przechowuj w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przy odpowiednich warunkach przechowywania jest zdatny do spożycia przez kilka kolejnych lat.

Dawkowanie syropu sosnowego

– dzieci: do trzech razy dziennie po łyżeczce do herbaty
– dorośli: do czterech łyżek stołowych dziennie

Dla zachowania profilaktyki zdrowotnej wystarczy spożywać jedną łyżeczkę dziennie w przypadku dzieci i jedną łyżkę stołową dziennie dla dorosłych. Syrop jest bezpieczny dla wszystkich, nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących. Jedynie diabetycy winni uważać na spożycie syropu ze względu na dość dużą zawartość cukru.

Syrop mniszkowo- stokrotkowy

Działający bardzo podobnie do poprzednika, dodający odporności, a dodatkowo silnie moczopędny i obniżający poziom cholesterolu w organizmie.

Składniki na syrop mniszkowo- stokrotkowy:

– 125 g kwiatków mniszka lekarskiego
– 125 g kwiatków stokrotek
– pięć szklanek wody
– świeży sok z całej cytryny
– pełna szklanka białego cukru

Same kwiatki, bez łodyżek zbieramy z własnego ogródka, działki rekreacyjnej, lub miejsca pozbawionego obecności cywilizacji. Zebrane kwiatki wykładamy na gazetę w słonecznym miejscu, aby pozbyć się owadów. Po upływie czasu przesypujemy kwiatki na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy kwiatki do średniego garnka i wlewamy tyle wody, by zostały zakryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne pięć minut. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie przelewamy syrop przez sito do innego garnka, zawartość sita wyrzucamy. Do syropu dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Wciąż gorący syrop rozlewamy do butelek z korkiem. Porządnie zamykamy i odstawiamy do wystudzenia.

Dodaj komentarz