Sok z owoców bzu czarnego – przepis, właściwości.

Naturalne sposoby na walkę z przeziębieniem

W obecnych czasach ludzie coraz chętniej decydują się na leczenie zdrowymi, domowymi sposobami, są coraz bardziej świadomi
Negatywny wpływ lekarstw przygotowywanych przez koncerny farmaceutyczne na nasz organizm skłania do przemyśleń na temat sensu ich zażywania, na dłuższą metę bowiem, szkodzą. Witaminy, suplementy diety o niewiadomym składzie, którym ciężko zaufać skłaniają nas do powrotu do babcinych przepisów, do syropu z cebuli, mleka z miodem i czosnkiem i prawdziwej skarbnicy zdrowia, którym jest sok z owoców czarnego bzu.

Sok z owoców bzu czarnego- przepis, właściwości

Dziki bez czarny Sambucus nigra należy do gatunku piżmaczkowatych, w Polsce znany również pod nazwą bez lekarski występuje w formie obfitego krzewu dorastającego nawet do dziesięciu metrów wysokości i nieograniczonej szerokości. Kwitnie bujnie i gęsto na przełomie maja i czerwca wytwarzając wówczas liczne białe kwiatostany o kształcie uroczych baldachimów, które po przekwitnięciu opadają. W miejscu kwiatów powstają drobne czarno-fioletowe kuleczki. Owoce czarnego bzu są trujące. Składniki w nim zawarte prowadzą do powstawania i magazynowania w organizmie cyjanowodoru, który w nadmiarze może bardzo zaszkodzić. Odpowiednia obróbka termiczna prowadzi do pozbycia się toksycznych związków z owoców, dlatego można go spożywać wyłącznie w formie przetworzonej.

Właściwości zdrowotne soku z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu zawiera wysoką zawartość witaminy C, która oprócz wspomagania odporności i walki z przeziębieniem, jest również bardzo silnym antyoksydantem i wpływa na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Obecność witaminy A, również wzmacnia odporność, a także pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. Z kolei zawartość witamin z grupy B, najważniejszych dla każdego zdrowego organizmu, jest kolejnym atutem i zachętą do sięgnięcia po przetwory z owoców czarnego bzu. Dodatkowo sok jest pełen składników mineralnych takich jak wapń i potas. Ale najważniejszymi składnikami, które zawierają owoce czarnego bzu, są antocyjany, pektyny i garbniki, których wspólne działanie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, działają bakteriobójczo, wspomaga leczenie stanów zapalnych organizmu, działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.
Ostatnio prowadzone badania potwierdzają silny potencjał antynowotworowy ze względu na silne działanie immunomodelujące i antyoksydacyjne. Niebawem może się okazać, że regularne spożywanie soku z bzu czarnego przyczyniać się będzie do wspomagania walki organizmu z chorobami nowotworowymi.

Przepis na sok z czarnego bzu

Składniki:

  • cztery kilogramy wyłącznie dojrzałych owoców czarnego bzu
  • cztery pełne szklanki białego cukru
  • cztery pełne szklanki filtrowanej wody

Owoce muszą być świeże, najlepiej zebrane kilka godzin wcześniej i bardzo dojrzałe, używamy wyłącznie czarnych owoców.
Owoce myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do garnka. Wsypujemy cztery szklanki białego cukru i włączamy kuchenkę na średni ogień. Dolewamy cztery szklanki wody i czekamy, aż wywar po raz pierwszy się zagotuje. Następnie mieszamy dokładnie i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez kolejne dwadzieścia minut, od czasu do czasu mieszając. Garnka nie zakrywamy podczas gotowania. Po upływie czasu przecedź zawartość garnka przez sitko, powstały sok wlej z powrotem do garnka, a zawartość sitka wyrzuć. Garnek z sokiem postaw na kuchence i ponownie zagotuj, po czym wyłącz kuchenkę. Gorący sok przelej do wyparzonych wcześniej słoików, które postaw do góry dnem.
Przygotuj duży garnek i wyłóż jego dno bawełnianą ściereczką. Wstaw słoiki do garnka i zalej wodą do połowy zawartości słoików. Pasteryzuj przez piętnaście minut.
Jeżeli nie decydujesz się na pasteryzację, sok z czarnego bzu możesz spożywać przez kolejne trzy tygodnie, oczywiście przechowując go w lodówce i nie dopuszczając do picia bezpośrednio z butelki. Zapasteryzowany sok natomiast możesz przechowywać w suchym i ciemnym miejscu nawet do pół roku.
Sok z owoców bzu czarnego dzięki dużej zawartości cukru jest dość słodki, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do czarnej herbaty, urozmaiconej o tarty korzeń imbiru, świeży sok z cytryny i odrobinę anyżu. Tak przygotowana herbata porządnie rozgrzeje i wspomoże walkę z przeziębieniem.
Sok można również spożywać samodzielnie, jednak decydując się na taki wybór, należy skonsultować z lekarzem idealną dawkę, aby nie doprowadzić do dostarczenia zbyt dużej dawki składników zawartych w soku, ponieważ sok spożyty w nadmiarze może wykazywać skutki uboczne w postaci biegunki i bólów brzucha.