Suszone owoce dzikiej róży – na zimową herbatkę.

Domowe sposoby na odporność

Polacy coraz bardziej przekonują się do stosowania profilaktyki zdrowotnej opartej o naturalne, łatwo dostępne, a przede wszystkim ekologiczne produkty. Koncerny farmaceutyczne co rusz wymyślają nowe suplementy diety o różnych mieszankach ziołowych znajdujących się w składzie produktu. Bardzo często gotowe suplementy są wzbogacane o składniki niewiadomego pochodzenia, niewykazywane w składzie i niedostępne dla oka zwykłego konsumenta dokonującego wyboru zakupu produktu w aptece. Zakup nowego suplementu, lub zestawu witamin przypominać może czasem kupowanie kota w worku. Zapominamy natomiast o tym, jak wielki ukłon w naszą stronę wykonała Matka Natura, dając nam ogrom możliwości korzystania z jej leczniczych dobrodziejstw. Zioła, owoce i warzywa uprawiane w przydomowych ogródkach i działkach rekreacyjnych, przy odrobinie wiedzy i chęci mogą na stałe zastąpić wszystkie leki przechowywane w domowych apteczkach, a swoim niesamowicie efektywnym działaniem sprawią, że już nigdy nie sięgniesz po gotowe lekarstwa stworzone przez koncerny farmaceutyczne.

Dzika róża

Krzewy dzikiej róży są bardzo popularnymi roślinami zarówno do nasadzeń w przydomowych ogródkach, ze względu na swój urok i piękny zapach towarzyszący procesowi kwitnienia, jak i miejskich kompozycjach, z kolei ze względu na swoją wytrzymałość i niskie oczekiwania względem miejsca i sposobu uprawy. Krzewy dzikiej róży są niezwykle odporne na zmiany pogodowe, najpopularniejsze choroby roślin, a także nie mają zbyt wygórowanych oczekiwań względem stanowiska uprawy, poradzą sobie z pewnością nawet w glebie niskiej jakości.

Suszone owoce dzikiej róży – niedoceniana skarbnica zdrowia

Owoce dzikiej róży są pełne witamin, spożycie trzech owoców dzikiej róży zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, a dodatkowo jest dużo łatwiej przyswajalna, niż witamina w klasycznych tabletkach. Poza ogromną ilością witaminy C dzika róża jest równie obfita w witaminy z grupy B, oraz E, K, P, a także bardzo wysoką ilość flawonoidów i kwasu foliowego. Włączenie owoców dzikiej róży do diety jest szczególnie polecane dla kobiet, które szykują się do podjęcia najważniejszej roli w życiu – macierzyństwa. Składniki i witaminy zawarte w owocach wspomagają zdrowy rozwój płodu, dodając odporności zarówno jemu, jak i przyszłej mamie.

Poza ogromną ilością witamin, minerałów i składników odżywczych, owoce dzikiej róży wpływają bardzo pozytywnie na utrzymanie homeostazy organizmu, a także działają leczniczo i kojąco na wiele ludzkich dolegliwości. Regularnie spożywane owoce wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego i utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi. Działają kojąco na układ trawienny i moczowy, wspomagają trawienie i zapobiegają zapaleniom. Łagodzą i skracają dolegliwości związane z zatruciami pokarmowymi, doskonale sprawdzą się również przy profilaktyce chorób zwyrodnieniowych stawów.

Suszone owoce dzikiej róży – na zimową herbatkę

Z owoców dzikiej róży, zebranych z przydomowego ogródka możemy przygotować wiele przepysznych przetworów, które będą stanowić doskonały dodatek do zimowych placków, naleśników czy herbatek. Począwszy od dżemów i marmolad, przez gęste soki, kompoty lub mieszanki suszonych owoców – sposobów i pomysłów jest wiele. Najważniejsze jest, aby wybrać sposób, który pozwoli na maksymalne pozyskanie witamin, oraz innych dobrodziejstw zdrowotnych zawartych w owocach. Wiadomym faktem jest, iż długa obróbka termiczna powoduje zanikanie większości wartości odżywczych, dlatego, jeżeli stawiamy na pozyskanie wartości leczniczych, musimy wybrać inny sposób.

Najzdrowsza i najbardziej obfitująca w lecznicze właściwości odżywcze jest herbatka z suszonych owoców dzikiej róży. A jeszcze lepiej, jeśli ususzysz owoce sama, za pomocą specjalnej, aczkolwiek bardzo prostej, domowej techniki.
Aby zachować jak najwięcej składników w owocach, należy wcześniej umyte i osuszone szypułki wyłożyć równomiernie na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza. Co dziesięć minut należy zmniejszać temperaturę pieczenia o dziesięć stopni, aż do momentu całkowitego wystudzenia piekarnika. Ususzone owoce przełóż do wyparzonego wcześniej słoika i przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu.

Suszone owoce stanowią idealny dodatek do ziołowych naparów, lub zwykłej, czarnej herbaty. Można również stosować samodzielne napary, wówczas porcję suszonych owoców należy bezpośrednio zalać wrzątkiem i parzyć przez minimum trzy minuty.